Незрящи четат “говорящи книги” в нета

Незрящата Веска Колева от Войводово, една от активистките на организацията на слепите в Хасково, е на път да сбъдне мечтата си и да се научи да работи с компютър. 68-годишната жена е една от петимата души със зрителни увреждания, които са включени в десетдневното обучение по програма "Глобални библиотеки". Курсът започна вчера в Регионална библиотека "Христо Смирненски" - Хасково.
Имам син, дъщеря и 17-годишен внук. Знам, че има специални "говорящи" програми и искам да се науча - заради децата, а и заради себе си - за да съм в крак с времето, сподели Веска Колева. Тя не е сляпа по рождение, но е имала прогресивно заболяване, което се е обострило през пубертета и в последствие пораженията са станали необратими.
На вас ще ви е малко по-трудно от останалите, тъй като трябва всичко да запомняте - няма да може да пишете. Но вие сигурно сте си изработили механизми за това. Ще почувствате първия ефект от обучението след 4-5 дни, каза преподавателката - Станислава Захова. Тя е от Разлог, и е една от най-добрите у нас в обучението на хора със зрителни проблеми, представи я Тонка Койчева, регионален представител на "Глобални библиотеки" за Хасковска област.
Пенсионираният учител по френски език Георги Николов, също както и останалите четирима, нямаше търпение да започне обучението, и бе заел мястото си пред компютъра двайсет минути преди началото на курса. Имам познания, вкъщи работя с You Tube, инсталирана ми е "говоряща програма", но искам да науча още много неща, призна той.
64-годишната Марийка Благоева досега бе сядала пред компютър, само за да се свърже със семейството на сина си в Испания. Освен Скайп, друго не знам. Трудно виждам, почти 91% слепота имам. Май ще ми трябва лупа за буквите, коментира тя.
Пенсионерката Бинка Калинова навремето е работела с цифри, в транспортната фирма, но сега мечтае да се научи да сърфира в интернет. Аз пея във вокална група, и наскоро участвахме в конкурса "С песните на Ари". Имало ни е на снимки в един хасковски сайт, но аз като не разбирам - как да видя, сподели Бинка.
Най-младият в групата е Делчо Гогов. 52-годишният мъж е сляп с едното око, по рождение. Той държи павилион за закуски до училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Хасково, и казва, че без интернет, бизнесът му няма как да върви напред. Тези дни си купих лаптоп, искам да мога да търся информация за различните програми, по които мога да кандидатствам. Вярвам, че ще получа нужните знания, категоричен бе той.
Всичките петима изразиха желание и да могат да "четат" книги от компютър. След курса, всички вие ще можете да посещавате сайта на Съюза на слепите, където има качени в интернет много книги. Ще ги слушате когато искате, увери ги преподавателката.
Курсът на обучение продължава до 4 юли. Курсистите се занимават по четири часа на ден, имат осигурена кафе пауза и обяд. На Веска Колева, която не е от Хасково, по програмата й се поемат и пътните разходи. Станислава Захова провежда обучението по "говоряща" програма - български патент NVDA.
Наблюденията ми от досегашните курсове - в Девин, Смолян и на други места, е че тези хора са доста интелигентни, много амбициозни и се справят добре. Групата в Хасково също е многообещаваща, коментира тя първите си впечатления.
Петимата ще усвояват работа с Windows 7, текстообработваща програма Word, търсене в интернет, Електронна поща и Скайп.
През октомври, в Регионалната библиотека "Христо Смирненски", предстои обучение на хора с физически увреждания от Хасково, а през ноември - за глухи.
Програма "Глобални библиотеки - България" е съвместна инициатива на Министерство на културата, Програмата на ООН за развитие, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национално сдружение на общините в Република България и Българска библиотечно-информационна асоциация.

Автор: Весела Тодорова