Софтуер помага на незрящи хора да "чуват" пространството

Незрящите хора се налага да използват слуха си, за да се ориентират в помещение. Сега те вече ще могат да "чуват" пространството благодарение на швейцарски специалисти, разработили софтуер, който прави това възможно с помощта на акустично ехо.

Учени от колежа EPFL в Лозана са успели да изчислят геометрията на стая, използвайки акустични сигнали. Технологията един ден може да бъде вградена в смартфони.

Алгоритъмът прави възможно изчисляването на размерите на помещението само с няколко микрофона и акустично ехо. "Софтуерът ни е в състояние да изготви триизмерна карта на обикновена стая с точност до няколко милиметра", казва Иван Докманич от изследователския екип.

Учените обясняват, че не е необходимо микрофоните да се позиционират по специален начин, тъй като всеки от тях улавя звука директно от източника, както и ехото, идващо от различните стени. Алгоритъмът тогава сравнява сигнала от всеки микрофон.

Безкрайно малките закъснения в сигналите се използват, за да се изчисли не само разстоянието между микрофоните, но и разстоянието от всеки микрофон до стените и източника на звука.

Един от експериментите е направен в тестова стая с четири микрофона. В друг с помощта на технологията е картографирана сложната структура на катедралата в Лозана.

Специалистите вече използват технологията за различни приложения, но прогнозират много повече. "Това е само началото", казва Докманич.

Източник:http://btvnews.bg