Незрящ мъж откри призванието си - учител

Йордан Трендафилов е незрящ по рождение - философ по образование и учител по призвание. Докато учи в средното училище, бъдещето на младия мъж е неясно. В края на 12-и клас обаче решава, че ще постъпи в университета. Записва философия.

„Родителите ми купиха скенер, чрез който сканирам книгите, за да мога да ги разчитам”, обяснява бъдещият учител.

Започва да учи компютри, за да се усъвършенства. Бързо усвоените знания решава да предаде и на деца, незрящи като него. Разказва за първия си опит да научи незрящо дете да работи с клавиатурата на компютъра.

„Аз го учих всеки клавиш какво е. Накарах го първо да се научи на буквите, да натиска клавишите без да учи нищо, за да свикне с клавиатурата. На другия час вече буквите на латиница научихме, после кирилицата и де факто си минаха два месеца. Наскоро на един доста по-голям от мен човек, наполовина сляп, и на него така - за два дена научихме да пише кирилица и латиница”, споделя Йордан.

Той самият трудно се придвижва сам, но въпреки това не пропуска лекция в училище. Не пропуска и часовете по спорт. Решил е да си вземе куче водач и вече е минал интервюто успешно.

„Отидох март месец на интервю за куче водач, одобриха ме, дори са намерили куче и всеки момент чакам да ми звъннат да постъпя на обучение с кучето - две седмици в София след това една вкъщи”, допълва мъжът.

Решава, че бакалавърската степен по философия не му е достатъчна и записва магистратура за ресурсен учител. Скоро ще може да упражнява професията учител спокойно и да помага на още незрящи хора.

Източник:http://btvnews.bg