Незрящ построи сам дома на мечтите си

Американецът Томас Греъм от град Булард, щата Тексас, може да е лишен от зрение, но със сигурност има безупречна визия за това как да изглежда къщата на мечтите му. Незрящият мъж строи сам дома, в който съвсем скоро ще се настани със семейството си.

През април 2013 г. той бил съкратен от предприятието за незрящи, където работел в продължение на години. Вместо да оплаква нелеката си съдба, Томас решил най-накрая да се захване с осъществяването на една от отколешните си мечти – да си построи дом.

Само за месец и половина той успял да приключи с дървения скелет на цялата сграда. Сръчният мъж използва единствено допира, който го насочва, опипвайки, къде се намират материалите и инструментите му. Когато го гледа отстрани, човек никога не би предположил, че майсторът не може да вижда.

Само от време на време Томас получава помощ от съпругата или сина си. Амбициозният строител предпочита сам да си върши работата, а това включва оразмеряване и рязане на дървения материал, забиване на пирони и дори изливане на бетон без асистенти.

Семейство Греъм планирали да се нанесат в уютната си къща около Коледа, защото строителните им приключения зависят преди всичко от спестяванията. Но тъй като работата върви с по-бързи от очакваните темпове, най-вероятно задружната фамилия ще се пренесе до края на септември. Ентусиазмът на Томас бил подобаващо оценен от местни предприемачи и църковни организации, които решили да подпомогнат усилията му, като предоставят материали за мечтания дом на Греъмови.

Томас си признава, че понякога хвърля около себе си неща в изблик на неудовлетвореност. В такива моменти се надява жената и детето му да не се намират на пътя на летящите предмети. „Дори да има пречки, те са временни неуспехи. Просто продължавам, защото животът не приключва с тях”, разсъждава мъдрият майстор.

Томас загубил зрението си, когато бил на 18 години при инцидент с пушка, която случайно гръмнала в лицето му. Дълго след това той не желаел да излиза от къщи, докато един негов съсед не му подарил стар бял бастун с пожелание да осъществи мечтите си и да води щастлив и пълноценен живот. Младият мъж преминал през център за рехабилитация в Остин, където посещавал часове по „индустриално изкуство”. Курсът бил воден от незрящ преподавател, който научил любознателните си ученици на всичко за построяването на сградите.

„Помня, че когато се здрависахме, усетих, че всичките му пръсти на ръцете са си на място, и си казах, че би било добре да се науча от него”, разказва Томас с усмивка за първите си стъпки в строителството.

Източник:http://novinar.bg