Умни джаджи улесняват живота на хората с нарушено зрение

Започна учебната година в Центъра за социална интеграция в София.
Говорещи уреди и чаша, която не прелива - това са част от предметите, които улесняват живота на хората с нарушено зрение в Центъра за социална интеграция в София. В него незрящи хора над 18-годишна възраст се учат да продължат живота си в новите неблагоприятни за тях условия, след като ги е сполетяло нещастието да загубят зрението си.
ози център се посещава от хора, които са изгубили зрението си на по-късен етап от живота. За тях придобиването на социални умения започва наново. Учат брайл, имат курсове по мобилност и придвижване, но и уроци по английски език, а днес стартира и новата учебна година.

Списъкът с полезните уреди за незрящите продължава с ултразвукови очила, рамките на които вибрират, ако се доближим до предмет или човек. Те разполагат още с говорещ термометър за телесна и атмосферна температура, както и с уред, съобщаващ цветовете на дрехите, които носим.

В центъра се показва и как един смартфон може да се превърне в скенер за пари, баркодове или текст с инсталирането на няколко безплатни програми. Въпреки че учебната година е открита официално, желаещите да се обучават могат да кандидатстват до 9 септември.

Източник:http://btvnews.bg