Учениците – с проблемно зрение заради компютрите

Масово българските деца растат с очни проблеми, тъй като прекомерно много часове се взират в екраните на компютрите си.

Децата ни ослепяват от компютъра. Това е неоспорим факт, тъй като малчуганите ни все повече прекарват времето си пред екраните, в които се взират при игра или чат, а това уврежда зрението им.

Това показа изследване, поръчано от здравното министерство дни, преди откриването на новата учебна година, разкри www.vsekiden.com.

Друг сериозен проблем на подрастващите е затлъстяването. Масово българските деца растат по-пълнички от техните връстници в Европа. При проведените профилактични прегледи е установено, че на всеки 1000 деца, 93 са с отклонения в здравето си. Проучването е обхванало както деца от детските градини, така и ученици от гимназиалните класове.

Затлъстяването е един от най-сериозните проблеми пред децата в ученическа възраст. То се наблюдава при 22-30% от всички малчугани, а очни проблеми имат 11-23% от децата. Третото място е отредено за бронхиалната астма, от която страдат над 4 400 деца.

По информация на д-р Ангел Кунчев – главен епидемиолог, като цяло българската нация расте като затлъстяла. Все по-осезателни са опасностите от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Все повече очите на децата ни се натоварват с навлизането на компютрите в ежедневието ни, допълни д-р Кунчев на пресконференция по темата. Освен това дихателните болести са се увеличили, като техните причинители се предават в училищната среда.

Най-много деца от седми клас до средните класове са с наднормено тегло – това са около 30%. В 11-ти клас броят на пълните сред учениците започва да намалява, защото те стават по-суетни и външния им вид е от голямо значение. Вината до голяма степен е и на родителите, тъй като те знаят много по темата за здравословното хранене, но в действителност нищо не прилагат на практика. Те не създават никакви хранителни навици на малчуганите си.