Проект „Проглеждане в тъмното“

Каним ви на разходка със завързани очи в Националния природонаучен музей – третото събитие от проект „Проглеждане в тъмното“.

Проектът цели да запознае участниците със света по по-различен начин, приканвайки ги да завържат очите си и да се доверят на опита на незрящ човек, който да им помогне при изпълнението на определени наглед прости задачи. Когато ролите се сменят и незрящите се окажат по-добре ориентирани в обстоятелствата, зрящите ще могат да оценят колко умели са техните слепи водачи. Едновременно с това завързването на очите автоматично фокусира вниманието ни върху другите сетива – слух, осезание, обоняние – и ние за малко усещаме света по съвсем различен начин.

На 6 октомври 2013 г., неделя, от 13ч., сте поканени на разходка из Националния природонаучен музей, но със завързани очи. Събитието ще се фокусира поотделно върху всяко сетиво, което може да помогне за ориентиране, извън зрението.

Ще можете да завържете очите си, за да направите необикновена разходка из музея, придружени от незрящите водачи. Ще попаднете в лабиринт от стаи, в които да изпитате сами различните сетива. Едновременно с това ще ви разкажем всичко, което сме научили по време на проекта и от научната литература – за различните сетива при животните и за това колко е пластичен и адаптивен човешкият мозък, когато спре да получава информация от някое сетиво.

На края на разходката, все още със завързани очи, ще седнем да си поговорим за всичко, което ни вълнува.

Дата: 6 октомври, 2013 г.,
Място: Национален природонаучен музей на адрес бул. Цар Освободител 1, София.

Източник:http://www.seeinginthedark.eu/