Консултация

Консултант: 
Евелина Стоянова

За първи път станах родител! Бебето ни е едва на един месец, но ме интересува, как са развити сетивата при бебетата – особено зрението?

отговор на консултация

Здравейте. Радвам се , че още от самото раждане на вашето детет вие се интересувате, какво и как се случва с него. Всичко, което за нас е даденост и задължително естествено умение за новороденото е урок, който тепърва трябва да научи. Вярно е, че малкото човече се ражда с пълния комплект познати ни сетива, но те все още са просто наличен инструмент, с който то трябва да се научи да борави. Ето и какво се случва с едно от най-важните сетива – зрението:
Въпреки „замъгления” си поглед през първите седмици скоро след това бебето е в състояние да различава лицата около себе си / на препоръчително разстояние от 25см. / и със сигурност отличава познатите. До втория месец бебето вижда всичко в черно-бяло, след което се появява т. нар. "цветно зрение”.
Новороденото проявява вроден интерес към лицата на заобикалящите го, което се смята за приметивен инстинкт за оцеляване – бебето разчита на другите, за да оцелее, и демонстрирайки интерес към тях, увеличава шансовете си да получи отговор. Само след няколко месеца обаче / след 4-ия месец / лицата на хората около него се оказват далеч не толкова интересни – вниманието се насочва към картинки, снимки и лица на други бебета.
Все още слабото зрение не пречи на малкото човече да е добре запознато с обзавеждането на стаята си – ако преместите нещо, с чието присъствие и място дребосъкът е свикнал, може да си навлечете неприятности.
Друг особеност през първите месеци е т. нар. физиологично кривогледство, което е характерно до 3-4 месечна възраст. Добре е да се знае, че ако то не изчезне до 6-ия месец, трябва да се направи консултация с детски офталмолог.