Шофьори ще учат езика на белия бастун

Липсата на работа и условия за придвижване са главните проблеми на незрящите варненци. Това смята председателят на Съюза на слепите в града Методи Андонов навръх вчерашния Международен ден на белия бастун - 15 октомври. В морската столица хората с тежки зрителни увреждания са близо 1500.

Придвижването на слепите в града, а и в цялата страна е проблем, тъй като шофьорите не разпознават знаците, които незрящите пешеходци подават с белите си бастуни, коментира Христо Димитров, национален координатор на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
По инициатива на неправителствената организация стартира кампания за популяризиране на езика на слепите, за чийто патрон е поканен президентът Росен Плевнелиев.

Кампанията включва обучение на кандидат-шофьорите, като по време на курсовете за първа помощ, които бъдещите водачи задължително карат в БЧК, ще бъде включен и модул за разпознаване на знаците, подавани с бял бастун. Ако той е хоризонтално изнесен напред, значи слепият пешеходец смята да пресече пътното платно.
Ако пък бастунът е вдигнат вертикално, значи незрящият има нужда от помощ. Това са някои от описанията, включени в информационни листовки, които ще се разпространяват в рамките на кампанията.

"Идеята се роди, след като членове на съюза откриха в една библиотека помагало, писано уж за тях, но напълно негодно и безпомощно. Затова и тяхното мото е "Не правете нищо за нас без нас", коментира Димитров. Той бе гост на проведения вчера в Културния дом на слепите празник "Знания за всички".

Членове на съюза се надпреварваха в състезание по разпознаване на релефни изображения и във викторина на тема "Техническите средства в нашето ежедневие", а призьорите спечелиха награди.

Източник: вестник "Труд"