В Москва се появиха 5D спектакли за слепи деца

Веднъж писателката Ксения Дмитриева написала приказка и предложила на режисьорката на културния център „Булгаковски дом“ Екатерина Негруца да направи по нея сценарий за спектакъл за незрящи
Режисьорката се заинтересувала и започнала да събира информация в Интернет за нещо подобно, но не открила нищо – единствено се изплашила от разказите за слепи деца. „Пишат за тях, че изостават в развитието си, че са мрачни и затворени. Опитах се да си представя, какво е това да се родиш, а да нямаш нищо друго освен самия себе си и звуците, които не можеш да си обясниш?“, разказва Ектерина.

За да търси отговорите, трупата се отправила в московското училище-интернат №1 за слепи и слабо виждащи деца.

Реалността шокирала актьорите повече, отколкото статиите в Интернет – учениците в интерната се оказали открити, любопитни събеседници, способни за своите 11 години да проявяват интелектуален хумор. Децата живеят заедно, учат, свирят на музикални инструменти, рисуват, изучват всичко, което може да им послужи във всекидневния живот, и много се радват на гости.

„Възможно е, поради принудителната интровертност те по-внимателно да се отнасят към своя вътрешен мир и да не се срамуват да бъдат творчески личности. Те не се стесняват да четат изразително на глас. А на урок по музика, където слушахме Григ, един ученик стана и разказа, че си е представил утро и пещера. В обикновено училище веднага би получил плесник зад врата!“, смее се Екатерина.

Прочете цялата статия тук