Честит 3-ти март на всички българи!

В днешния ден честваме 135-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор - събитие, което обръща нова страница в историята на България.

Договорът е подписан между Османската империя и Русия и с него приключва Руско-турската освободителна война.

Първото честване на националния празник е две години след Освобождението, през далечната 1880 г. От 1888 г. година насам всяка година в третия ден на месец март България издига високо знамето си, в знак на поклон пред българите, загинали в името на Освобождението.

По традиция празникът ще бъде отбелязан с тържествено честване на площада на историческия връх Шипка. Тържествата ще започнат в 11.30 часа, когато на паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. В честванията ще се включат военнослужещи от Сухопътните войски.

Събитието ще бъде отбелязано и в София, където президентът ще произнесе слово, а пред Народното събрание в столицата ще има тържествена заря-проверка.

В Сливен Освобождението на България ще бъде отбелязано с издигането на националното знаме, с панихида в памет на загиналите и с благодарствен молебен. Началото на церемонията ще бъде дадено в 11 ч. на площад "Хаджи Димитър”, съобщава агенция "Фокус”.

Във Видин ще има заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали в името на родината. В програмата е предвидено и празнично шествие от музей "Конака” до централния площад "Бдинци”, което ще се проведе от 10.30 часа. За финал на тържествата ще има историческа възстановка на освобождението на Видин.

Гражданите на Смолян ще започнат тържествата по случай 3 март в 10 ч. в храм "Св. Никола”, където ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен за руските освободители, посрещнати преди 135 години в същия храм. Час по-късно на площад "Възраждане” ще бъде дадено началото на официалното честване.

135-годишнината от Освобождението ще бъде отбелязана и във Варна. В катедралния храм "Свето Успение Богородично” в 9 ч. ще бъде отслужен празничен молебен, а тържественото издигане на националния флаг ще е в 9.30 ч. на площад "Св. св. Кирил и Методий”.

От 11.00 часа на паметника на руските воини в Морската градина ще се извърши поклонение и полагане на венци с военен ритуал.