В руския град Армавир показаха очила с аудиосигнал за незрящи и слабовиждащи

В администрацията на град Армавир (Краснодарски край, Югозападна Русия) днес беше направена презентация на интерактивни очила, които позволяват на незрящи и слабовиждащи хора да се ориентират в пространството по аудиосигнал.

„Своята нова разработка на очилатата-чудо представи младият кубански изобретател Павел Курбацки“, каза за ИТАР-ТАСС ръководителят на Армавир Андрей Харченко.

„Това изобретение може да се използва в административни сгради и институции, в градския транспорт - с една дума навсякъде, където незрящи и слабовиждащи хора трудно се ориентират без странична помощ“, обяснява изобретателят.

Принципът на действие на устройството е прост. Например, на вратите на кабинетите в административните и други сгради, на което и да е стъкло в градския транспорт и на различни други места се поставят миниатюрни електронни датчици-информатори. Като използват специалните очила с вградени колони, инвалидите ще могат да чуват предаваните от тези датчици гласови сигнали, като например: „Приемна на кмета“, „Автобус маршрут № 1“.

Конструкцията на очилата и стереофоничният ефект позволяват на незрящите да се движат по тези сигнали и уверено да се ориентират в пространството. В рамките на проекта в града вече са оборудвани със специални датчици най-посещаваните кабинети на градската администрация.

Виктор Жиляков, ИТАР-ТАСС