В Индия разработиха първият в света смартфон за незрящи

Телефонът преобразува текст в Брайлово писмо чрез технологията Шейп Мемъри Алой

В Индия, екип от инвеститори и разработчици създаде първият смартфон за незрящи хора, оборудван с брайлов език, който ще им позволи да провеждат разговори и дори да правят снимки.

Приложения като „Сири” (Siri) и „СейТекст” (SayText) улесняват слепите хора в използването на такъв вид устройства, но целта на завършилият специалността „Проектиране на взаимодействието” Сумит Дагар е да им помогне да се възползват от всички функции, които смартфоните предлагат в момента.

Имейли и текстове могат да се изпращат като обикновени съобщения, но вместо гладък стъклен панел, телефонът превръща букви, думи и образи на мрежа от пинове.
„Сензорният екран” издига и притиска съдържанието в сензорни модели, които след това могат да бъдат разпознати от слепите хора. Чрез технологията „Шейп Мемъри Алой” (Shape Memory Alloy), пинчетата нарастват и се свиват обратно до първоначалната си форма.

Независимо от това, всичките други функции на смартфона са като на всеки обикновен телефон, а дали тази система ще бъде използвана и за приложения все още не е ясно, както и по какъв начин телефонът ще работи без връзка.

Според Дагар, това е, „първият в света Брайлов смартфон и е повече от просто телефон”. В момента прототипът се тества в „ЕлВи Прасад Ай Инститют” (LV Prasad Eye Institute). „Планираме да направим по-развити версии на телефона в бъдеще”, добави той.

Екипът се надява да пусне телефона на пазара до края на 2013 г., за около $ 185.

Източник:http://www.neweurope.bg