Радио за незрящи и неграмотни

"Аура" ще чете книги на глас, съвсем скоро тръгва в софийския ефир.

Широко затворени очи - тези, които ги притежават, съвсем скоро ще чуят едно ново радио в софийския ефир. Не че е само за тях, но от него основно ще се възползват слушатели, които не могат да виждат, или духовни слепци, защото не умеят да четат. Също и шофьорите например, които по цял ден са зад волана.

Поне това е таргетът на тези радиостанции, които съществуват в САЩ от 1969 г. У нас подобен радиоформат ще се появи за първи път.
"Аура" ще им чете - и днешната преса, и актуална информация от мрежата, и нашумелите книги от сергиите. Това е концепцията на новия радиопроект, на който Съветът за електронни медии даде последната свободна честота в София.

За нея се състезаваха две сериозни радиокомпании, всяка от които вече притежава по няколко станции.

"Аура" е на ирландската компания "Комюникорп", която е собственик на БГ радио, "Енерджи", "Нова", Радио 1, "Радио 1 рок", "Вероника" и радио и телевизия "Сити".
Другата заявка беше на "Класик ФМ", собственост на "Си джей" - радиокомпанията на Би Ти Ви. Нейни са още "Енджой", "Зи рок", "Мелъди", "Би Ти Ви радио" и "Джаз ФМ".

И двете кандидатури за свободната софийска честота са за радиа с качествена социална функция, не толкова комерсиални. Три жени от 5-имата членове на СЕМ гласуват за "Аура", защото е съвсем нов проект за страната. А и конкурсът е обявен за политематична програма. "Класик ФМ" е основно за класическа музика. При наличието на 30 радиа в София - няколко политематични, а всички останали - музикални, СЕМ решава да подкрепи нещо нечувано досега у нас.

Тези радиа, наречени "четящи" (reading radio service), възникват в САЩ като социална функция на обществените станции. Много често са прикрепени към университети и библиотеки. (Виж карето за историята им долу вляво.) Българският вариант ще бъде малко комерсиализиран. Четенето на текстове няма да е 24 часа в денонощието, а ще бъде разнообразявано с музика. Програмата ще е адаптирана за столицата, като ще дава информация какво предстои да се случва в града.
Създателите му - Атанас Генов, който междувременно е и председател на асоциацията на частните радиа и телевизии, и Николай Янчовичин, изпълнителен директор на БГ радио, смятат да приобщят към него студенти и университетски преподаватели. Двамата са обявили пред СЕМ, че радиото ще тръгне съвсем скоро.

В САЩ го правят от 44 години

"Четящото" радио е американска работа. В САЩ всъщност го наричат услуга. Тя се предлага от много университети, обществени институции и обществени радиостанции. При нея разказвач чете книги, вестници и списания на глас за слепи и хора с нарушено зрение.

За тази инициатива е създадена и международна асоциация на аудиоинформационните услуги, която се подпомага от местни организации в Канада, Коста Рика, Доминиканската република, Гватемала, Ямайка, Япония, Мексико, Панама, Нова Зеландия, Холандия, Великобритания и САЩ.

За първи път четенето по радио тръгва в САЩ по "Минесота радио токинг бук нетуърк" (Minnesota Radio Talking Book Network) през 1969 г. Правят го С. Станли Потър и Робърт Уотсън.
След като 6 години проучва концепцията, канзаски филантроп научава за услугата в Минесота. С помощ оттам през 1871 г. Пийти Кърф основава "Аудиорийдър" (Audio-Reader) - втората услуга за четене в страната, в Лорънс.
В САЩ много обществени станции поддържат местни четящи радиа в ФМ обхват. Обикновено са обвързани с университети, библиотеки и други организации с нестопанска цел.

В Европа тези радиа все още са малко. Развиват се предимно като регионални.
Разбира се, технологиите бързо качиха четящата програма и в интернет. Първа го направи "Асистив медия" (Assistive Media), създадена през 1996 г. от Дейвид Ербоди в Ан Арбър, Мичиган. Почти всички аудиоинформационни услуги в САЩ днес се излъчват и онлайн.

Повечето организации, които ги правят, ги предлагат безплатно на слушателя, но изискват удостоверение от него, че не може да използва нормално отпечатан текст.

Операта поиска честоти за "Класик ФМ"

"Класик ФМ" - единственото радио у нас за класическа музика, не успя да получи собствена честота, но не спира.
И досега то се излъчваше на вълните на университетското радио "Алма матер", както и ще продължи.

"Винаги може да дойде друг ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и да прекрати договора, въпреки че не ми се вярва. А и честотите се препродават, както се случи напоследък с няколко радиа, така че не остават завинаги в ръцете на тези, които са получили лиценз за тях", каза шефът на СЕМ Георги Лозанов.

"Усетих някакъв натиск върху решението на СЕМ, тъй като получихме много писма в защита на "Класик ФМ" точно преди да съобщим победителя в конкурса, а не например когато го обявихме", каза Мария Стоянова, член на СЕМ.
Дни преди съветът да обяви своето решение, започват да пристигат десетки писма в подкрепа на "Класик ФМ". Радиото трябва да има собствена честота, настояват интелектуалци и оперни певци. Анна Томова-Синтова също прати писмо до съвета.

Желанието на всички тях е радиото да е независимо от други станции и хора и да може да излъчва програмата си. Факт е, че частното радио "Класик ФМ" е една от най-качествените програми, появили се в ефира ни след идването на демокрацията. Това не е комерсиално радио, то е за ценители. Изключително добре подбира програмата си и има дори и просветителска роля. А най-голямата му заслуга е, че успява да поддържа симфоничен оркестър - "Класик ФМ оркестър". Подобно нещо си позволява само Българското национално радио, но то все пак получава бюджет от държавата.
След като преди години не успя да получи честоти, ръководството на радиото сключи договор с "Алма матер" и още се излъчва на неговите вълни.

"Аура" е било студентско през 1993-а

Радио "Аура" е първата станция, която Николай Янчовичин създава в живота си. Това става преди 20 години в Благоевград, където той е студент в Американския университет.
Малко преди това - през втората половина на януари 1992 г., в Благоевград започва да се излъчва радио "Гласът на Америка" на 98,9 MHz. То се приема и в цялата страна.

Година по-късно, пак през януари, на същата честота тръгва студентското "Аура". Поставя си за цел да обучи практически студентите на журналистика, масови комуникации, реклама, мениджмънт и публични отношения.
През 2001 г. честотата е променена на 98,8 MHz. От 6 август 2012 г. честотата на "Аура" стана част от мрежата на радио "Енерджи".

Източник:http://www.24chasa.bg