Шест отбора участваха в първия национален турнир по шахмат за незрящи

Шест отбора от страната участваха в първия национален турнир по шахмат на незрящи и хора в неравностойно положение за купата “Раховец”, който се проведе на 1 и 2 май в Г. Оряховица. Турнирът се финансира по проекта “Креативни и активни”, а партньори са дамският Лайънс клуб “В. Търново – Царевец” и сдружението “Човещина”.
Много старание, търпение и емоции вложиха в състезанието шахматистите, пристигнали от Монтана, София, Габрово, Силистра, Дряново. От своя страна домакините от Г. Оряховица се постараха да осигурят чудесна атмосфера и обстановка за турнира, разказа Галина Генчева, президент на Лайънс клуба. Първите три места спечелиха отборите на Монтана, София и Габрово, които получиха купите “Раховец”, имаше и медали за всеки участник. В индивидуалното класиране най-добре се представи Атанас Иванов от Монтана. Имаше и призове за най-бързо спечелена партия, за най-възрастен и най-млад състезател и за дама с най-много победи. Призът спечели талантливата софийска шахматистка Илинка Дилкова.
Тъй като турнирът се превърна в празник на приятелството, решихме състезанието да се превърне в традиция в навечерието на Великден, коментира Генчева.

Източник: http://www.dnesbg.com