Света вода в китното селце Раждавица отваря очите на слепи

Светата вода, която се намира в района на кюстендилското село Раждавица лекува слепи и болни хора. За това явление разказва местната жителка Роза Иванова, която работи в читалище „Светлина”.

„Когато моята майка е била 13-14 годишна, нейните родители са я водили в „Светата вода”. Поверието било, че който си мие очите в продължение на 10 дни и даде обет, ще се излекува напълно. Така и станало. Моята майка дала обет във вторник и четвъртък да не върши никаква работа и на десетия ден прогледнала”, обяснява Роза Иванова. По нейни думи от чудотворната сила на водата се възползват хора от различни краища на България. Имало е и случаи на чужденци, които са чули за лечението и идват тук, за да прогледнат.

„Най-важно е човек да има вяра и да иска да го направи. Водата лекува и това е факт”, коментират още местните жители.

Друг случай е и с парализирано момче, което е било на инвалиден стол. Неговото семейство е миело краката му и след известно време е проходило.

„Когато Свети Иван Рилски идва от Скрино в Раждавица прави колиба. Предполага се, че не е могъл да премине през Земенския пролом и за това се настанил на мястото, където сега се намира „Светата вода”. По това време там е имало кладенче и местните хора са се допитвали до него, защото са го имали за лечител”, коментира още Роза Иванова. В последствие достига до Гърбино, тръгвайки да търси избягалата си коза. Там е останал известно време с нея и доказателствата все още стоят върху стените на пещерата, коментират и от Читалище „Светлина”. В пещерата има фрески и поставен кръст от негови последователи. Там на 19 октомври, когато се почита Свети Иван Рилски, прокапва за първи път вода. Поверието е, че с който отидеш на този кладенец

ще останете завинаги заедно

За разлика от повече населени места, където няма нито един божи храм, където местните жители да влязат, тук има цели 5 църкви. Една от най-старите е тази от 12-13 век и носи името на„Света Богородица”. Тя е паметник на културата от национално значение и е единствената църква с каменен покрив.

В процес на довършване е и покрива на „Свети Атанас Летний”, пазител на хората от чума и холера.На 19 октомври пък се прави курбан в обновения храм „Свето Успение Богородично”. Обичаят е възстановен от преди три години и всяка година на този ден се колят овце за здраве и благоденствие на селото.

Над Раждавица се намира и Скакавишкия водопад. Поради тази причина това са двете места, които са сред най-посещаваните. Вече има 2-3 къщи за гости, които се посещават от различни хора от региона. Мястото е много удобно и привлекателно, тъй като има жп-линия.

След любопитките в селото е и това, че голяма част от бабите имат възможността

да работят с интернет

В пенсионерския клуб са закупени компютри и там възрастните дами се обучават в работа с новите технологии. „Това, което си пожелаваме е все повече хора да проявяват интерес към нас и да дойдат.

Нека поне хората разберат за нашата лекувита вода и уникалната ни история, а вас пак ще ви чакаме”, казва на тръгване Роза Иванова.

Източник: http://www.politika.bg