Лайънс клубовете във В. Търново оборудват зала за незрящи

Да съберат поне 2300 лв. за оборудване на зала, в която млади хора да бъдат обучавани на азбуката на Брайл, са си поставили като задача трите Лайънс клуба във В. Търново – ЛК „В. Търново”, ЛК „В. Търново - Арбанаси” и ЛК „В. Търново - Царевец”. Това обявиха при съвместна изява днес президентите им Събин Събев, арх. Донка Колева и Галина Генчева. Залата ще бъде обособена в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и ще е поредната стъпка на хуманитарната благотворителна организация в посока борба със слепотата.

Сумата ще бъде набирана на благотворителен бал, насрочен за утре вечерта и посветен на 10 г. от стъпването на Лайънс движението във В. Търново. За тези години трите местни клуба имат отчетени 256 инициативи, над 5800 доброволчески часа, събрани и дарени над 205 хил. лв. Нашата дейност е достигнала до 1530 души, информира Галина Генчева.

През изпращаната десетилетка от началото на Лайънс във Великотърновско, клубовете са участвали в кампанията „Дари зрение”, в рамките на която 100 човека са изпратени на преглед на зрението в Пловдив, посадили са 100 дръвчета, правили са дарения за пострадалите от наводненията в Кърджали и Бисер и земетресението в Хаити, организирали са обучения за преподаватели, които в часовете си да приучат децата да прилагат усвоеното в училище в практиката си.
Заедно с великотърновските „Ротари” и „Зонта” взехме апарат за термоаблация на онкологичното отделение. На 70 дами от дома за възрастни „Венета Ботева” пък осигурихме преглед на костната плътност. Подпомагаме талантливи деца, семейства с репродуктивни проблеми, домовете във В. Търново, Дебелец, Пчелище, помощното училище в Ново село, кухнята към храма „Света Богородица” в Дебелец. На горнооряховското сдружение „Човещина” помогнахме за организирането на курсове по есперанто и Брайл, допълни Генчева.

Началото на Лайънс движението е поставено през 1917 г. от Мелвин Джоунс, разказа Събин Събев – президент на мъжкия ЛК „В. Търново”. По инициатива на Джоунс на 7 юни с. г. 23 клуба от 9 държави се обединяват в „Лайънс интернешънъл”. На учредяването се приемат Устав, Конституция, Етичен кодекс, начертават се целите пред движението. От 1925 г. сред приоритетите на Лайънс са борбата със слепотата, осигуряване на млечни банки, здравни лагери. Програмата за дамски Лайънс клубове е разработена през 1975 г.

Събин Събев разказа още, че първият български Лайънс клуб е основан през 1992 г. в Карлово, негов президент тогава става Иван Бакърджиев. Горе-долу по същото време е основан и клуб в София.
У нас към днешна дата функционират 50 клуба с над 1000 мъже и жени. В трите великотърновски клуба членуват 60 души, допълни Събин Събев.

Биляна Милчева