Микрочип позволява на слепи хора да виждат форми

Уникален микрочип ще дава възможност на слепи хора да виждат форми на заобикалящите ги предмети, пише Engadget.

Чипът на Retina Implant се имплантира в окото и възстановява способността на пациентите да различават различни нюанси на светлина. Пробивът в изследванията на немските учени е бил направен при последните тестове на чипа.

Устройството е създадено с цел да върне ограниченото зрение на хора, чиито клетки на фоторецепторите страдат от различни заболявания като ретинитис пигментоза.

Откритието на немците дойде по същото време, когато американската администрация за храни и лекарства одобри Argus II Retinal Prosthesis System – първото в света лечение за вроденото заболяване, което причинява разрушаването на рецепторните клетки в ретината.

За разлика от тази технология обаче, този микрочип улавя до 1 500 пиксела светлина чрез импланта в ретината, а не чрез монтираната камера. Сигналът се усилва от втора пластина, имплантирана в кожата зад ухото и се връща обратно към биполярните клетки, които все още са активни в ретината. Те на свой ред изпращат образа до мозъка чрез редовните нервни сигнали.

При последните тестове на микрочипа 8 от 9 пациенти са видели основни форми, а трима дори са успели да различат и букви.