Бионично око за незрящи дава обещаващи резултати

След като неотдавна бе дадена зелена светлина на разработено от американски учени "бионично око", германска конкурентна фирма обяви, че резултатите от тестването на създадена от нея система от електронни импланти за незрящи са окуражителни.

Имплантите се поставят в областта на ретината. Те били тествани от фирмата Retina Implant AG и учени от университетската очна клиника в Тюбинген върху деветима пациенти, засегнати от пигментен ретинит. Става въпрос за генетично заболяване, което води до прогресивна загуба на зрението и засяга улавящите светлината клетки на ретината в задната част на окото.

"Трима от деветимата пациенти можеха да четат букви", се казва в комюнике на фирмата. "В рамките на лабораторните изследвания и извън тях пациенти увериха, че могат да разпознаят човешки лица и вещи като телефони, както и табелки на вратите."

Имплантът е съставен от чувствителен към светлината 3-милиметров чип. Той изпраща до оптичния нерв сигнали, които съответстват на образа, получен в очното дъно. Имплантът е снабден с тънък кабел, свързан с малко устройство, което се поставя под кожата зад ухото.

За един от пациентите експериментът бил прекратен, тъй като оптичният му нерв бил засегнат от единия край на импланта по време на хирургическата операция. Друг пациент получил кръвоизлив в областта на вкарания подкожно имплант и очното му налягане се повишило.
Пациентът обаче приел лекарства и тестването на импланта върху него продължило и дало добри резултати.

Резултатите показаха, че имплантът може да възстанови нужното за ежедневието зрение у най-малко две трети от тестваните незрящи пациенти, се допълва в комюникето.