Честита Баба Марта!

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с митичната Баба Марта, е закичването с мартеници.

Обичаят за връзване на мартенички произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Днес празникът е познат освен в България, и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се вързват само на ръцете на децата. В България мартеници се вързват още на млади животни и дървета.

Разнообразието от мартенички е огромно. Според вкуса си всеки може да си купи украшението във форма на гривна, гердан, с любим герой, с надписи и мъниста... Не липсват, разбира се, и традиционните - изцяло в бяло и червено, направени от усукани вълнени конци. Да подариш мартеничка на близък човек с пожелание за здраве и късмет коства толкова малко, а струва толкова много!